Máriatövis & Kurkuma komplex

Máriatövis, kurkuma, articsóka és feketebors kivonatot, valamint acetil-ciszteint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula.

1 doboz 60 db kapszulát tartalmaz (1 havi adag).

4 600 Ft
7 napon belül elérhető

Aktív összetevők:

Máriatövis kivonat (80% szilimarin):

A máriatövis a mediterrán térségben őshonos gyógynövény, amit régóta alkalmaznak májvédő hatása miatt.

  • Legfontosabb összetevője a szilimarin, ami antioxidáns, antivirális és gyulladásgátló hatással bír. Jótékony hatást mutatott több krónikus májbetegség (pl. cirrózis, zsírmáj, alkoholos májkárosodás) és a máj vírusos megbetegedésének (hepatitis C) kezelése során. (1-4)
  • Javítja a májfunkciókat, csökkenti a májgyulladást, valamint a májkárosodást. (5)
  • Védi a májsejteket az oxidatív stressz és a toxinok káros hatásaitól. (6)

Kurkuma kivonat (95% kurkumin):

A kurkuma egy népszerű keleti fűszernövény, aminek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása már régóta ismert a tradicionális kínai és indiai gyógyászatban.

  • A kurkumin - gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően - ígéretes hatóanyag az oxidatív stresszel kapcsolatos májbetegségek kezelésében. (7)
  • Csökkenti a megnövekedett májenzimértékeket és a máj zsírtartalmát, valamint kedvező hatással van a koleszterinszintre is nem-alkoholos zsírmáj esetén. (8, 9)

Feketebors kivonat (95% piperin):

A feketebors kivonatában található piperin nagy mértékben segíti egyes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagot felszívódását a szervezetben.

  • A nehezen felszívódó kurkumin biológiai hasznosulását 20-szorosára képes növelni. (10)

Articsóka kivonat:

Az articsóka a mediterrán területekről származó fészkesvirágzatú növény, ami gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

  • A benne található antioxidánsok (cinarin, szilimarin) védik a májat a káros hatásoktól és támogatják az új szövetek képződését. (11)
  • Nem-alkoholos zsírmáj esetén javította a májfunkciókat, csökkentette a májgyulladást és a zsírlerakódást. (12, 13)

N-acetil-L-cisztein:

Az N-acetil-L-cisztein egy aminosavszármazék, ami elsősorban antioxidáns és méregtelenítő hatásáról ismert. Emellett légúti megbetegedések kezelésére is használatos.

  • Támogatja a károsanyagok (pl. nehézfémek) eltávolítását a szervezetből, megköti a szabad oxigén gyököket. Szükség van rá a glutation előállításához, ami a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa. (14-16)
  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően pozitív hatása lehet az oxidatív stressz és gyulladás okozta májkárosodás esetén. (17)
  • Gyakran alkalmazzák paracetamol-túladagolás esetén, hogy megelőzzék vagy csökkentsék a máj károsodását. (18)

Alkalmazás:

Napi 2 x 1 kapszula étkezés közben vagy után, bő folyadékkal lenyelve.

Figyelmeztetések:

Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! 

A termék nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot. 

Gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott. 

Amennyiben gyógyszert szed, a gyógyszerkölcsönhatások miatt fogyasztás előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével.

Vérzékenység / vérhígító készítmények szedése esetén, ill. epeköves betegek számára ellenjavallt.


Irodalomjegyzék:

1. P. Ferenci et al., Randomized controlled trial of silymarin treatment in patients with cirrhosis of the liver. J Hepatol 9, 105-113 (1989).

2. M. S. Kim, M. Ong, X. Qu, Optimal management for alcoholic liver disease: Conventional medications, natural therapy or combination? World J Gastroenterol 22, 8-23 (2016).

3. A. Federico, M. Dallio, C. Loguercio, Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years. Molecules 22, (2017).

4. R. Aller et al., Effect of silymarin plus vitamin E in patients with non-alcoholic fatty liver disease. A randomized clinical pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci 19, 3118-3124 (2015).

5. N. Polachi et al., Modulatory effects of silibinin in various cell signaling pathways against liver disorders and cancer - A comprehensive review. Eur J Med Chem 123, 577-595 (2016).

6. A. Gillessen, H. H. Schmidt, Silymarin as Supportive Treatment in Liver Diseases: A Narrative Review. Adv Ther 37, 1279-1301 (2020).

7. M. H. Farzaei et al., Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients 10, (2018).

8. S. Rahmani et al., Treatment of Non-alcoholic Fatty Liver Disease with Curcumin: A Randomized Placebo-controlled Trial. Phytother Res 30, 1540-1548 (2016).

9. Y. Panahi et al., Efficacy and Safety of Phytosomal Curcumin in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Controlled Trial. Drug Res (Stuttg) 67, 244-251 (2017).

10. G. Shoba et al., Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med 64, 353-356 (1998).

11. K. Kraft, Artichoke leaf extract - Recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine 4, 369-378 (1997).

12. Y. Panahi et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res 32, 1382-1387 (2018).

13. L. K. Parkhomenko et al., Therapeutic correction of liver and biliary tract pathology among adolescents with obesity. CHILD`S HEALTH 12, 319-323 (2021).

14. V. Mokhtari, P. Afsharian, M. Shahhoseini, S. M. Kalantar, A. Moini, A Review on Various Uses of N-Acetyl Cysteine. Cell J 19, 11-17 (2017).

15. D. Quig, Cysteine metabolism and metal toxicity. Altern Med Rev 3, 262-270 (1998).

16. D. A. Dickinson et al., Cytoprotection against Oxidative Stress and the Regulation of Glutathione Synthesis. 384, 527-537 (2003).

17. K. Q. de Andrade et al., Oxidative Stress and Inflammation in Hepatic Diseases: Therapeutic Possibilities of N-Acetylcysteine. Int J Mol Sci 16, 30269-30308 (2015).

18. J. L. Green, K. J. Heard, K. M. Reynolds, D. Albert, Oral and Intravenous Acetylcysteine for Treatment of Acetaminophen Toxicity: A Systematic Review and Meta-analysis. The western journal of emergency medicine 14, 218-226 (2013).