Lutein & Fekete áfonya komplex

Luteint, zeaxantint, fekete áfonya és ginkgo biloba kivonatot, vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula.

1 doboz 60 db kapszulát tartalmaz.

5 900 Ft
Elérhető több, mint 1 hónap múlva

Aktív összetevők:

Lutein és zeaxantin:

A lutein és a zeaxantin a karotinoidok közé tartozó vegyületek, amelyek sárga-narancssárga pigmentként számos zöldségben és gyümölcsben (pl. kukorica, paprika, spenót, kelkáposzta) és a tojássárgájában is megtalálhatók.

  • Antioxidáns hatásuknak köszönhetően semlegesítik a sejteket károsító szabad gyököket, ezáltal védik a szemet a kék fénysugarak okozta káros hatásoktól. (1-3)

Több szembetegség esetén is kimutatták jótékony hatásukat:

  • csökkentik a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát és lassíthatják a betegség előrehaladását (1, 4-6);
  • védik a szemet a cukorbetegség okozta oxidatív stressztől, ezáltal csökkenthető a diabéteszes retinopátia kockázata (7-9);
  • lassíthatják a szürkehályog kialakulását (10, 11);
  • mérséklik a gyulladásos folyamatokat uveitis esetén (a szem gyulladásos megbetegedése) (1, 12, 13).

Fekete áfonya kivonat (25% antocianin-tartalom):

A fekete áfonya egy Észak-Európában őshonos bogyós gyümölcs. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat (C, K), mangánt, valamint antioxidánsokat (antocianinok).

  • Az antocianinokban gazdag kivonata hozzájárul a szemszárazság csökkentéséhez, valamint a képernyők előtt dolgozók szemfáradtságának és a szemlencse fókuszálását végző sugárizom kifáradásának megelőzéséhez. (14-16)
  • Hatásosnak bizonyult a rövidlátó szem fókuszálóképességének és kontrasztérzékenységének növelésében. (17)
  • Javíthatja a látásfunkciókat zöldhályoggal küzdő betegek esetén. (18)

Ginkgo biloba kivonat (24% összes flavon glikozid-és 6% ginkolid-tartalom):

A Ginkgo biloba vagy más néven páfrányfenyő a Föld legősibb fafajtái közé tartozik. Már az ősi kínai orvoslásban is alkalmazták különféle keringési panaszokra, az agyi funkciók javítására.

  • Zöldhályoggal küzdő betegek esetén javíthatja a látásfunkciókat, a szem hajszálereinek vérellátását és a már kialakult látómezőkárosodást is. (18-21)
  • Kedvező hatással lehet a látásélességre a makuladegeneráció száraz fajtája esetén. (22)

A-vitamin:

  • Hozzájárul a normál látás fenntartásához.*
  • Alkotórésze a rodopszin nevű fehérjének, ami a gyenge fényviszonyok melletti látásért felelős. (23)
  • Csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. (24-27)

Tiamin (B1-vitamin):

  • Csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát. (25, 28)

Riboflavin (B2-vitamin):

  • Hozzájárul a normál látás fenntartásához.*
  • Csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát. (25, 28)

Niacin (B3-vitamin):

  • Csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát. (25)
  • Hiánya növelheti a zöldhályog kialakulásának kockázatát. (29)
  • Csökkenti a sejtek energiatermeléséért felelős mitokondriumok sebezhetőségét, ezáltal védi a látóideget és megelőzheti a zöldhályog kialakulását. (30)

B6-, B9- és B12-vitaminok:

  • Hozzájárulnak a normál homocisztein-anyagcseréhez.*
  • A homocisztein lebontásához szükséges B-vitaminok pótlása csökkentheti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. (31, 32)

C-vitamin:

  • Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*
  • Hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához.*
  • Csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. (26, 27, 33, 34)
  • Serkenti a kollagéntermelődést, ami a szem fő szerkezeti fehérjéje. (35)

E-vitamin:

  • Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*
  • Csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. (26, 27)
  • Csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát. (28)

Cink:

  • Hozzájárul a normál látás fenntartásához.*
  • Részt vesz az A-vitamin normál anyagcseréjében.*
  • Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*
  • Csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. (26, 27)

Réz:

  • Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*

* Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által jóváhagyott egészségügyi állítások.


Alkalmazás:

Alap dózis: napi 1 kapszula étkezés közben vagy után, bő folyadékkal lenyelve.

Emelt dózis: napi 2 x 1 kapszula étkezés közben vagy után, bő folyadékkal lenyelve.


Figyelmeztetések:

Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! 

A termék nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot. 

Gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott. 

Amennyiben gyógyszert szed, a gyógyszerkölcsönhatások miatt fogyasztás előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével.


Irodalomjegyzék:

1. K. Koushan, R. Rusovici, W. Li, L. R. Ferguson, K. V. Chalam, The role of lutein in eye-related disease. Nutrients 5, 1823-1839 (2013).

2. B. Li, F. Ahmed, P. S. Bernstein, Studies on the singlet oxygen scavenging mechanism of human macular pigment. Arch Biochem Biophys 504, 56-60 (2010).

3. J. E. Roberts, J. Dennison, The Photobiology of Lutein and Zeaxanthin in the Eye. J Ophthalmol 2015, 687173 (2015).

4. J. M. Seddon et al., Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. Jama 272, 1413-1420 (1994).

5. J. A. Mares-Perlman et al., Lutein and zeaxanthin in the diet and serum and their relation to age-related maculopathy in the third national health and nutrition examination survey. Am J Epidemiol 153, 424-432 (2001).

6. L. Ma et al., Lutein and zeaxanthin intake and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr 107, 350-359 (2012).

7. M. Sasaki et al., Neurodegenerative influence of oxidative stress in the retina of a murine model of diabetes. Diabetologia 53, 971-979 (2010).

8. R. A. Kowluru, B. Menon, D. L. Gierhart, Beneficial effect of zeaxanthin on retinal metabolic abnormalities in diabetic rats. Invest Ophthalmol Vis Sci 49, 1645-1651 (2008).

9. M. Muriach et al., Lutein effect on retina and hippocampus of diabetic mice. Free Radic Biol Med 41, 979-984 (2006).

10. H. T. Vu, L. Robman, A. Hodge, C. A. McCarty, H. R. Taylor, Lutein and zeaxanthin and the risk of cataract: the Melbourne visual impairment project. Invest Ophthalmol Vis Sci 47, 3783-3786 (2006).

11. C. Delcourt, I. Carrière, M. Delage, P. Barberger-Gateau, W. Schalch, Plasma lutein and zeaxanthin and other carotenoids as modifiable risk factors for age-related maculopathy and cataract: the POLA Study. Invest Ophthalmol Vis Sci 47, 2329-2335 (2006).

12. X. H. Jin et al., Inhibitory effects of lutein on endotoxin-induced uveitis in Lewis rats. Invest Ophthalmol Vis Sci 47, 2562-2568 (2006).

13. R. R. He et al., Antioxidant properties of lutein contribute to the protection against lipopolysaccharide-induced uveitis in mice. Chin Med 6, 38 (2011).

14. A. Riva et al., The effect of a natural, standardized bilberry extract (Mirtoselect®) in dry eye: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci 21, 2518-2525 (2017).

15. Y. Ozawa et al., Bilberry extract supplementation for preventing eye fatigue in video display terminal workers. J Nutr Health Aging 19, 548-554 (2015).

16. M. Kosehira, N. Machida, N. Kitaichi, A 12-Week-Long Intake of Bilberry Extract (Vaccinium myrtillus L.) Improved Objective Findings of Ciliary Muscle Contraction of the Eye: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Comparison Trial. Nutrients 12, (2020).

17. K. Kamiya, H. Kobashi, K. Fujiwara, W. Ando, K. Shimizu, Effect of fermented bilberry extracts on visual outcomes in eyes with myopia: a prospective, randomized, placebo-controlled study. J Ocul Pharmacol Ther 29, 356-359 (2013).

18. S. H. Shim, J. M. Kim, C. Y. Choi, C. Y. Kim, K. H. Park, Ginkgo biloba extract and bilberry anthocyanins improve visual function in patients with normal tension glaucoma. J Med Food 15, 818-823 (2012).

19. L. Quaranta et al., Effect of Ginkgo biloba extract on preexisting visual field damage in normal tension glaucoma. Ophthalmology 110, 359-362; discussion 362-354 (2003).

20. A. Harris et al., The effects of antioxidants on ocular blood flow in patients with glaucoma. Acta Ophthalmol 96, e237-e241 (2018).

21. J. W. Park, H. J. Kwon, W. S. Chung, C. Y. Kim, G. J. Seong, Short-term effects of Ginkgo biloba extract on peripapillary retinal blood flow in normal tension glaucoma. Korean J Ophthalmol 25, 323-328 (2011).

22. P. Fies, A. Dienel, [Ginkgo extract in impaired vision--treatment with special extract EGb 761 of impaired vision due to dry senile macular degeneration]. Wien Med Wochenschr 152, 423-426 (2002).

23. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

24. A. Wang, J. Han, Y. Jiang, D. Zhang, Association of vitamin A and β-carotene with risk for age-related cataract: a meta-analysis. Nutrition 30, 1113-1121 (2014).

25. M. Kuzniarz, P. Mitchell, R. G. Cumming, V. M. Flood, Use of vitamin supplements and cataract: the Blue Mountains Eye Study. Am J Ophthalmol 132, 19-26 (2001).

26. R. van Leeuwen et al., Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration. Jama 294, 3101-3107 (2005).

27. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol 119, 1417-1436 (2001).

28. P. F. Jacques et al., Long-term nutrient intake and 5-year change in nuclear lens opacities. Arch Ophthalmol 123, 517-526 (2005).

29. K. I. Jung, Y. C. Kim, C. K. Park, Dietary Niacin and Open-Angle Glaucoma: The Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrients 10, (2018).

30. P. A. Williams et al., Vitamin B(3) modulates mitochondrial vulnerability and prevents glaucoma in aged mice. Science 355, 756-760 (2017).

31. W. G. Christen, R. J. Glynn, E. Y. Chew, C. M. Albert, J. E. Manson, Folic acid, pyridoxine, and cyanocobalamin combination treatment and age-related macular degeneration in women: the Women's Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular Study. Arch Intern Med 169, 335-341 (2009).

32. P. Huang et al., Homocysteine and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep 5, 10585 (2015).

33. A. C. Carr, B. Frei, Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. The American Journal of Clinical Nutrition 69, 1086-1107 (1999).

34. S. E. Hankinson et al., Nutrient intake and cataract extraction in women: a prospective study. Bmj 305, 335-339 (1992).

35. K. M. Meek, N. J. Fullwood, Corneal and scleral collagens--a microscopist's perspective. Micron 32, 261-272 (2001).