Fahéj & Berberin komplex

Fahéj kivonatot, berberint, alfa-liponsavat, krómot és magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula.

1 doboz 90 db kapszulát tartalmaz (1 havi adag).

7 400 Ft

Aktív összetevők:

Fahéj kivonat:

A fahéjat előszeretettel alkalmazzák fűszerként jellegzetes íze és illata miatt, emellett gyógyhatásai is ismertek már évezredek óta.

  • Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, többek között polifenolokat. Antioxidáns aktivitása kiemelkedő a fűszerek között. (1)
  • Emésztőenzimek gátlásával lassítja a szénhidrátok lebontását az emésztőrendszerben, ezáltal csökkenti az étkezési utáni vércukorszint-emelkedést. (2, 3)
  • Javítja az inzulinérzékenységet, ezáltal mérsékli az inzulinrezisztenciát és annak tüneteit. Ennek magyarázata az lehet, hogy a fahéjban található MHCP nevű vegyület az inzulinhoz hasonló hatást fejt ki a szervezetben. (4-6)
  • Több kutatás eredményei alapján kb. 10-29 %-kal csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet. (7-9)

Berberin:

A berberin az alkaloidok közé tartozó vegyület, melyet többek között az indiai borbolya terméséből illetve az amúri parásfa kérgéből vonnak ki.

  • Több hatásmódja is segítheti a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket: javítja az inzulinérzékenységet, elősegíti az inzulin termelődését, gyorsítja a glikolízist (a glükóz lebontását), ezzel szemben lassítja a glükóz előállítását a májban és a szénhidrátok felszívódását a bélből. (10,11)
  • Kutatások szerint kb. 12-20 %-kal csökkenti az éhgyomri és a hosszútávú vércukorszintet, az eredmények alapján a hatása a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerhatóanyagok (pl. metformin) hatásához mérhető. (12-14)

Alfa-liponsav:

Az alfa-liponsav egy vitaminszerű anyag, amit kis mennyiségben a máj is előállít, valamint a vörös húsokban, a spenótban és a brokkoliban is megtalálható.

Az alfa-liponsav leggyakrabban alkalmazott formája rosszul hasznosul, ráadásul csak fele részben tartalmazza az aktív formát. Ezzel szemben a nátriumsója (Na-R-ALA) stabil, jól hasznosul, teljes egészében az aktív formát tartalmazza, és azonos dózis esetén 21-szer nagyobb koncentrációt eredményez a vérben.

  • Kutatási eredmények szerint csökkenti az éhgyomri vércukorszintet és a hosszútávú vércukorszintet jellemző HbA1c értéket. (15)
  • Az inzulin hatását utánozva növeli a sejtek glükózfelvételét. (16,17)
  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően hozzájárulhat a diabétesz szövődményeinek (pl. retinopátia, neuropátia) kezeléséhez. (18,19)

Króm:

A króm egy esszenciális nyomelem, aminek hiánya a szénhidrát-anyagcsere és vércukorszint-szabályozás zavaraihoz vezethet. Legjobban hasznosuló formája a króm-pikolinát.

  • Hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.*
  • Részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.*
  • Kutatási eredmények szerint csökkenti az éhgyomri és az étkezés utáni vércukorszintet, valamint a hosszútávú vércukorszintet jellemző HbA1c értéket. (20-22)

Magnézium:

A magnézium több száz létfontosságú folyamatban vesz részt, többek között:

  • Hozzájárul a normál izomműködéshez.*
  • Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.*
  • Növeli a szervezet inzulintermelési képességét, emiatt fokozott bevitele előnyös lehet inzulinrezisztencia esetén. (18)
  • Nagyobb mennyiségű magnézium rendszeres bevitele csökkenti a vérnyomást, az éhgyomri és étkezés utáni vércukorszintet, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. (23,24)

* Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által jóváhagyott egészségügyi állítások.

Alkalmazás:

Napi 3 x 1 kapszula a nagyobb étkezések közben, bő folyadékkal lenyelve.

A szedés kezdetekor a napi dózis fokozatos emelése javasolt, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése mellett.

Figyelmeztetések:

  • A cukorbetegség kezelésére szedhető gyógyszerekkel, ill. inzulinnal együtt csak orvosi jóváhagyással és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése esetén alkalmazza! 
  • Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • A termék nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot.
  • Gyermekek, terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott.
  • Amennyiben gyógyszert szed, a gyógyszerkölcsönhatások miatt fogyasztás előtt konzultáljon orvosával.


Irodalomjegyzék:

1. B. Shan, Y. Z. Cai, M. Sun, H. Corke, Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. J Agric Food Chem 53, 7749-7759 (2005).

2. S. Adisakwattana, O. Lerdsuwankij, U. Poputtachai, A. Minipun, C. Suparpprom, Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase. Plant Foods Hum Nutr 66, 143-148 (2011).

3. H. Mohamed Sham Shihabudeen, D. Hansi Priscilla, K. Thirumurugan, Cinnamon extract inhibits α-glucosidase activity and dampens postprandial glucose excursion in diabetic rats. Nutr Metab (Lond) 8, 46 (2011).

4. B. Qin, K. S. Panickar, R. A. Anderson, Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol 4, 685-693 (2010).

5. R. A. Anderson, in Proc Nutr Soc. (England, 2008), vol. 67, pp. 48-53.

6. K. J. Jarvill-Taylor, R. A. Anderson, D. J. Graves, A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr 20, 327-336 (2001).

7. S. Kirkham, R. Akilen, S. Sharma, A. Tsiami, The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes Obes Metab 11, 1100-1113 (2009).

8. A. Q. Pham, H. Kourlas, D. Q. Pham, Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. Pharmacotherapy 27, 595-599 (2007).

9. B. Mang et al., Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin Invest 36, 340-344 (2006).

10. B. Pang et al., Application of berberine on treating type 2 diabetes mellitus. Int J Endocrinol 2015, 905749 (2015).

11. J. Yin, J. Ye, W. Jia, Effects and mechanisms of berberine in diabetes treatment. Acta Pharmaceutica Sinica B 2, 327-334 (2012).

12. H. Dong, N. Wang, L. Zhao, F. Lu, Berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus: a systemic review and meta-analysis. Evid Based Complement Alternat Med 2012, 591654 (2012).

13. J. Lan et al., Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol 161, 69-81 (2015).

14. Y. Zhang et al., Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. J Clin Endocrinol Metab 93, 2559-2565 (2008).

15. S. Porasuphatana et al., Glycemic and oxidative status of patients with type 2 diabetes mellitus following oral administration of alpha-lipoic acid: a randomized double-blinded placebo-controlled study. Asia Pac J Clin Nutr 21, 12-21 (2012).

16. S. Jacob et al., The antioxidant alpha-lipoic acid enhances insulin-stimulated glucose metabolism in insulin-resistant rat skeletal muscle. Diabetes 45, 1024-1029 (1996).

17. D. E. Estrada et al., Stimulation of glucose uptake by the natural coenzyme alpha-lipoic acid/thioctic acid: participation of elements of the insulin signaling pathway. Diabetes 45, 1798-1804 (1996).

18. L. Rochette, S. Ghibu, A. Muresan, C. Vergely, Alpha-lipoic acid: molecular mechanisms and therapeutic potential in diabetes. Can J Physiol Pharmacol 93, 1021-1027 (2015).

19. S. Jeffrey, P. I. Samraj, B. S. Raj, The Role of Alpha-lipoic Acid Supplementation in the Prevention of Diabetes Complications: A Comprehensive Review of Clinical Trials. Curr Diabetes Rev 17, e011821190404 (2021).

20. N. Suksomboon, N. Poolsup, A. Yuwanakorn, Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chromium supplementation in diabetes. J Clin Pharm Ther 39, 292-306 (2014).

21. R. A. Anderson et al., Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes 46, 1786-1791 (1997).

22. M. T. Frauchiger, C. Wenk, P. C. Colombani, Effects of acute chromium supplementation on postprandial metabolism in healthy young men. J Am Coll Nutr 23, 351-357 (2004).

23. J. B. S. Morais et al., Effect of magnesium supplementation on insulin resistance in humans: A systematic review. Nutrition 38, 54-60 (2017).

24. B. Zhao et al., Association of magnesium consumption with type 2 diabetes and glucose metabolism: A systematic review and pooled study with trial sequential analysis. Diabetes Metab Res Rev 36, e3243 (2020).