Aktív összetevők:
Echinacea (bíbor kasvirág) kivonat:
Az Amerikában őshonos echinaceát már évszázadok óta használják különféle megbetegedések kezelésére. Az egyik legismertebb gyógynövény a felső légúti fertőzések tüneteinek enyhítésére.
- Hatékony immunmoduláns (az immunrendszer működését módosító anyag), ami modulálja a veleszületett és az adaptív immunválaszt is. (1, 2)
- Csökkenti a felső légúti megbetegedések (nátha, influenza) kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a betegség időtartamát, ill. a gyógyszeres kezelést igénylő esetek számát is. (3-6)
- A benne található fenolos vegyületek - köztük a klorogénsav, a kaftársav, a cikóriasav, a cinarin és az echinakozid - antioxidáns, antivirális és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak. (7, 8)
Acerola kivonat:
Az acerola a cseresznyéhez hasonló piros gyümölcs, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Értékét kiemelkedő mennyiségű C-vitamin-tartalmának köszönheti (50-100-szorosa a narancsénak és a citroménak), de emellett gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, A- és B-vitaminokban is. (9)
Béta-glükán:
A béta-glükánok a poliszacharidok közé tartozó anyagok, amelyek egyes növények, gombák és baktériumok sejtfalában fordulnak elő. Leggyakrabban az élesztőgombából (sörélesztő) kivont formáját alkalmazzák.
- Csökkenti a fertőző betegségekre való fogékonyságot. (10)
- Csökkenti a megfázásos megbetegedések gyakoriságát, időtartamát és a tünetek súlyosságát. (11,12)
- Javítja az immunfunkciókat és enyhíti a felső légúti fertőzések tüneteit gyermekek, idősek és sportolók esetében is. (13)
A-vitamin:
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*
C-vitamin:
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*
- Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*
D-vitamin:
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*
- Szerepet játszik a sejtosztódásban.*
Cink:
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*
- Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*
- Szerepet játszik a sejtosztódásban.*
- A cinkhiány gyenge immunrendszert eredményezhet. A cinket tartalmazó kiegészítők szedése erősíti az immunválaszt és csökkenti a fertőzések kockázatát. (14)
Réz:
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*
- Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*
B6-, B9- és B12-vitamin:
- Hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez*
- Hozzájárulnak az idegrendszer normál működéséhez*
- Szerepet játszanak a sejtosztódásban*
* Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által jóváhagyott egészségügyi állítások.
Alkalmazás:
Napi 2 x 1 kapszula étkezés közben vagy után, bő folyadékkal lenyelve.
Legfeljebb 2 hónapig tartó kúra keretében ajánlott szedni, majd legalább 2 hetes szünetet érdemes tartani.
Figyelmeztetések:
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
A termék nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott.
Amennyiben gyógyszert szed, a gyógyszerkölcsönhatások miatt fogyasztás előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével.
Irodalomjegyzék:
1. D. Melchart, K. Linde, F. Worku, R. Bauer, H. Wagner, Immunomodulation with echinacea - a systematic review of controlled clinical trials. Phytomedicine 1, 245-254 (1994).
2. Z. Zhai et al., Enhancement of innate and adaptive immune functions by multiple Echinacea species. J Med Food 10, 423-434 (2007).
3. S. A. Shah, S. Sander, C. M. White, M. Rinaldi, C. I. Coleman, Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis 7, 473-480 (2007).
4. S. M. Ross, Echinacea purpurea: A Proprietary Extract of Echinacea purpurea Is Shown to be Safe and Effective in the Prevention of the Common Cold. Holist Nurs Pract 30, 54-57 (2016).
5. B. Schulten, M. Bulitta, B. Ballering-Brühl, U. Köster, M. Schäfer, Efficacy of Echinacea purpurea in patients with a common cold. A placebo-controlled, randomised, double-blind clinical trial. Arzneimittelforschung 51, 563-568 (2001).
6. K. Rauš, S. Pleschka, P. Klein, R. Schoop, P. Fisher, Effect of an Echinacea-Based Hot Drink Versus Oseltamivir in Influenza Treatment: A Randomized, Double-Blind, Double-Dummy, Multicenter, Noninferiority Clinical Trial. Current therapeutic research, clinical and experimental 77, 66-72 (2015).
7. P. N. Brown, M. Chan, L. Paley, J. M. Betz, Determination of major phenolic compounds in Echinacea spp. raw materials and finished products by high-performance liquid chromatography with ultraviolet detection: single-laboratory validation matrix extension. Journal of AOAC International 94, 1400-1410 (2011).
8. F. Pellati, S. Benvenuti, L. Magro, M. Melegari, F. Soragni, Analysis of phenolic compounds and radical scavenging activity of Echinacea spp. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis 35, 289-301 (2004).
9. A. Prakash, R. Baskaran, Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. Journal of food science and technology 55, 3373-3384 (2018).
10.E. A. Murphy, J. M. Davis, M. D. Carmichael, Immune modulating effects of β-glucan. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 13, 656-661 (2010).
11. H.-J. Graubaum, R. Busch, H. Stier, J. Gruenwald, A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Nutritional Study Using an Insoluble Yeast Beta-Glucan to Improve the Immune Defense System. Food and Nutrition Sciences Vol.03No.06, 9 (2012).
12. A. Auinger, L. Riede, G. Bothe, R. Busch, J. Gruenwald, Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body's defence against pathogens: a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects. European Journal of Nutrition 52, 1913-1918 (2013).
13. E. De Marco Castro, P. C. Calder, H. M. Roche, β-1,3/1,6-Glucans and Immunity: State of the Art and Future Directions. Molecular Nutrition & Food Research 65, 1901071 (2021).
14. H. Haase, L. Rink, The immune system and the impact of zinc during aging. Immunity & ageing : I & A 6, 9-9 (2009).